eeuwige rozen

Diëtist Diabetes Type 2 en Leververvetting Symptomen: Wat je moet weten

Diabetes type 2 is een veel voorkomende aandoening waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet goed kan reguleren. Het kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leververvetting. Een diëtist kan helpen bij het beheersen van diabetes type 2 en het voorkomen van leververvetting. In dit artikel delen we wat je moet weten over diabetes type 2, leververvetting en het raadplegen van een diëtist.

Diabetes Type 2

Diabetes type 2 is een aandoening waarbij het lichaam niet goed in staat is om insuline te gebruiken of te produceren, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

Een diëtist kan helpen bij het beheren van diabetes type 2 door het adviseren van gezonde voedingskeuzes en een evenwichtig dieet. Ze kunnen ook helpen bij het opstellen van een plan voor gewichtsverlies en het controleren van de bloedsuikerspiegel.

Leververvetting

Leververvetting is een aandoening waarbij te veel vet zich ophoopt in de lever. Het kan veroorzaakt worden door overmatig alcoholgebruik, maar ook door diabetes type 2 en obesitas. Leververvetting kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder leverontsteking en leverfalen.

Symptomen van Leververvetting

Leververvetting kan vaak asymptomatisch zijn, wat betekent dat er geen duidelijke symptomen zijn. Als de aandoening verergert, kunnen er echter wel symptomen optreden. Deze kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Pijn in de bovenbuik
  • Gewichtsverlies
  • Geelzucht (gele verkleuring van de huid en ogen)
  • Zwelling in de benen en buik