Een vijver is meer dan alleen een blikvanger; het is een essentieel onderdeel van uw tuin. Een vijver geeft elke buitenruimte karakter en leven, en dient ook als een natuurlijke habitat voor de plaatselijke fauna. Met de juiste instelling en het juiste onderhoud kan uw vijver het hele jaar door gedijen. Voor een gelukkige, gezonde vijver moet u rekening houden met zaken als watercirculatie, watervolume en -temperatuur, pH-waarde en opgeloste zuurstof. Om deze zaken in de hand te houden, zijn zorgvuldige planning, efficiënte apparatuur en regelmatig onderhoud vereist. Een Oase vijverpomp zorgt voor de circulatie van het water van de bodem van de vijver naar het wateroppervlak, met behulp van een andere pomp die boven de grond is geplaatst. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten pompen op de markt, maar over het algemeen worden ze onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: dompelpompen en niet-onderdompelpompen. Laten we beide types eens nader bekijken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kiezen van de juiste pomp voor uw behoeften.
Onderwaterpompen
Dompelpompen zijn ontworpen om volledig ondergedompeld te worden in water. Ze worden meestal geïnstalleerd in een pomphuis, een bovengrondse constructie waarin alle elektrische apparatuur is ondergebracht. Aangezien de pomp volledig is ondergedompeld, is hij energie-efficiënter dan niet-onderwaterbare pompen. Hoewel dompelpompen vaak duurder zijn dan niet-onderwaterpompen, zijn ze een uitstekende keuze voor als je een vijver koopt met een hoog waterdebiet en een groot oppervlak. Dompelpompen zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenvijvers. De belangrijkste voordelen van een dompelvijverpomp zijn geluidsreductie, minder onderhoud en een lange levensduur, aangezien ze volledig ondergedompeld zijn in het water. De nadelen zijn dat ze duurder zijn in aanschaf, zeker als u de kosten voor het bouwen of achteraf inbouwen van een pomphuis meerekent.
Niet-afzinkbare pompen
Niet-onderwaterbare pompen zijn ontworpen om bovengronds te blijven, maar nog steeds ondergedompeld in water. Sommige niet-onderwaterbare pompen kunnen volledig in het water worden ondergedompeld, terwijl andere zijn ontworpen om zo veel mogelijk boven de waterlijn te blijven. Afhankelijk van het type niet-onderwaterbare pomp, kan het nodig zijn een klein pomphuis of zelfs een bovengrondse pomp te installeren. Het pomphuis is meestal voorzien van een filter, een drukregelaar en een schakelaar, en het kan zowel decoratief als functioneel zijn. Als u de voorkeur geeft aan een bovengrondse pomp, moet u ervoor zorgen dat de werkdruk hoog genoeg is om het water door het hele systeem te stuwen. Wanneer u een niet-onderwaterbare vijverpomp kiest, moet u ervoor zorgen dat deze geschikt is voor het waterdebiet en het volume van uw vijver.
Het belang van debiet en opvoerhoogte
Debiet en opvoerhoogte zijn twee belangrijke metingen die vaak worden gebruikt bij de bespreking van verschillende soorten pompen. Het debiet is de hoeveelheid water die door een pomp stroomt, en de opvoerhoogte is de totale verticale afstand die het water moet afleggen. Bij een dompelpomp bepaalt het debiet hoeveel liter water er per minuut wordt gepompt, terwijl de opvoerhoogte de totale verticale afstand is die het water moet afleggen. In de meeste gevallen hebben niet-onderwaterbare pompen minder opvoerhoogte dan onderwaterbare pompen.
Oriëntatie en locatie van de pomp
Wat de oriëntatie van de pomp betreft, moet u rekening houden met de vorm van uw vijver en het type pomp dat u gebruikt. Als uw pomp zich in een bovengronds pomphuis bevindt, kunt u hem vrijwel overal plaatsen. Als de pomp ondergronds is, moet u ervoor zorgen dat de pompinlaat zich in de richting van het diepste gedeelte van de vijver bevindt. Als uw pomp ondergronds is, moet u er ook voor zorgen dat hij niet in het midden van de vijver staat. Tussen de pomp en de randen van de vijver moet minstens twee tot drie keer de diameter van de pomp liggen. Als uw pomp bovengronds is, moet u hem uit de buurt van de vijverrand houden om spatten en sproeien te voorkomen.
Installatie van een dompelpomp
Voordat u een dompelpomp installeert, moet u ervoor zorgen dat u de juiste bedrading en een stopcontact met GFCI-bescherming hebt. Zorg ervoor dat u genoeg waterafvoer heeft om het water bij de pomp te krijgen. Afhankelijk van de hoeveelheid water die u wilt verplaatsen, kunt u een enkele pomp gebruiken of een aantal kleinere pompen in serie. Houd er rekening mee dat hoe langer de aanzuigbuis is, hoe groter het risico op verstopping is. Om dit te voorkomen, kunt u een filter, een fonteinkop of een waterval installeren om bladeren en ander vuil uit de leiding te houden.
Installatie van een niet-onderwaterbare pomp
Voordat u een niet-onderwaterbare pomp installeert, moet u ervoor zorgen dat u de juiste bedrading en een stopcontact met GFCI-bescherming hebt. Als u een kleine fontein hebt, kunt u deze rechtstreeks aansluiten op een speciaal 110-volt stopcontact. Als u een grotere vijver hebt en het water met een pomp wilt laten circuleren, hebt u een stopcontact van 220 volt nodig. Als uw vijver maximaal 1 m breed is, kunt u meestal een enkele pomp gebruiken. Als uw vijver meer dan 2 meter breed is, moet u twee afzonderlijke pompen gebruiken.
Conclusie
Een vijverpomp is een essentieel stuk gereedschap als het gaat om het onderhouden van een gezonde vijver. Als u de juiste pomp voor uw behoeften kiest, zal deze uw water efficiënt laten circuleren en uw vijver gezond en bloeiend houden. De keuze van het juiste type pomp is essentieel, aangezien een dompelpomp niet werkt in een niet-onderdompelbare toepassing en vice versa. Het eerste wat u moet doen, is nagaan hoeveel water uw vijver bevat. Aan de hand daarvan kunt u de juiste pompgrootte voor uw behoeften bepalen. Vervolgens moet u beslissen of u een dompelpomp of een niet-onderdompelbare pomp wilt, en vervolgens het beste model kiezen dat aan uw behoeften voldoet. Met de juiste pomp kunt u uw vijver jarenlang gezond en levendig houden.